Jogos?

Jogos?

5 +1 jótanács bérleti szerződésekhez

2015. november 10. - drkaracsonyi

Az ingatlanpiac fellendülésével egyre többen vesznek lakást azzal a céllal, hogy azt bérbe adják. Sokan azonban nem elég körültekintőek a bérbeadás során, és hónapokkal később arra ébrednek, hogy a bérlő tetemes összegű lakbér- és rezsi tartozás hátrahagyásával költözött el. Nézzük meg ezért, hogy mire kell mindenképpen figyelni egy bérleti szerződés megkötésekor.

1. A szerződésbe írjuk bele a felek adatait és elérhetőségét

A személyes adatok közül a lehető legtöbbet rögzítsük a szerződésben, ezzel is megkönnyítve az esetleges tartozások későbbi behajtását. Az adatok rögzítése során ellenőrizzük az okmányokat annak érdekében, vagy valóban minden adat jó legyen.

Ha valamelyik fél cég vagy egyéb szervezet, akkor az adatokat a cégnyilvántartásból vagy egyéb nyilvántartásból ellenőrizzük. Ebben az esetben azt is nézzük meg, hogy a szerződést aláíró személy – a törvény vagy meghatalmazás alapján - jogosult-e képviselni a céget.

2. Kérjük el az ingatlan tulajdoni lapját

A szerződés megkötése előtt győződjünk meg róla, hogy tényleg az ingatlan tulajdonosa akarja-e azt bérbe adni és nem csak a 3 havi „kaucióra” fáj valakinek a foga. Erre a tulajdoni lap a legalkalmasabb, amelyet csatoljunk a szerződéshez is.

3. Tételesen írjuk le, hogy milyen fizetési kötelezettségei vannak a bérlőnek

Ne csak azt írjuk bele a szerződésbe, hogy mekkora összegű a havi bérleti díj, hanem azt is, hogy ezen felül kell megfizetnie a bérlőnek a rezsiköltséget, az esetleges internet vagy televízió előfizetés díját vagy akár a közös költséget.

A fizetési határidőt mindenképpen rögzítsük a szerződésben.

4. Már a bérleti szerződésbe is írjuk bele a mérőórák állását és rögzítsük az ingatlan állapotát

A rezsit általában fogyasztás alapján szokta fizetni a bérlő, ezért a fogyasztás méréséhez elengedhetetlen, hogy a bérlő beköltözésének napján rögzítsük a mérőórák állását, ezzel is elkerülve a későbbi vitákat.

A biztonság kedvéért fényképezzük le az ingatlan, és a benne található bútorok állapotát. Ez a szerződés megszűnésekor mindkét félnek hasznos lehet, hiszen vita esetén így tudjuk összehasonlítani az átadáskori és a visszaadáskori állapotot.

5. Kaució

A szerződés aláírásakor szokás 1-3 havi óvadékot (ismertebb nevén: kauciót) átadni a bérbeadó részére. Ennek megtörténtét mindenképpen írásban rögzítsük a későbbi bizonyíthatóság miatt.

Bérbeadóként ne engedje, hogy a bérlő „lelakja” a kauciót a bérleti jogviszony utolsó hónapjaiban, mert így nem lesz miből helyreállítani az ingatlanban keletkezett esetleges károkat.

Ha a bérlő nem fizeti meg az adott havi bérleti díjat, azt ne vonja le a kaucióból, a kauciót csak az esetleges hibák javítására fordítsa.

+1 Közjegyző

Amennyiben szükségét érezzük, keressünk fel egy közjegyzőt a bérleti szerződés szerkesztésére és hitelesítésére. Amennyiben ugyanis szerződésünket közjegyzői okiratba foglaljuk és a bérlő a szerződés megszűnésekor nem hagyja el önként az ingatlant, úgy a közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a szerződést. Ennek köszönhetően a hosszú hónapokig tartó pereskedés helyett azonnal elkezdődhet a kilakoltatási folyamat és rövid idő alatt visszakapjuk ingatlanunkat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drkaracsonyi.blog.hu/api/trackback/id/tr138068398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása