Jogos?

Jogos?

AMIT A NYÁRI SZABADSÁGRÓL TUDNI ÉRDEMES

Ki rendelkezik a szabadsággal? Visszahívhat-e a főnök a szabadságról? Módosíthatja-e a főnök a szabadság időpontját?

2015. június 13. - drkaracsonyi

homok.jpg

Végre itt a nyár és vele együtt a hosszú szabadságok időszaka. Azt szinte minden munkavállaló tudja, hogy az adott évben hány nap szabadság jár neki, de azzal már csak kevesen vannak tisztában, hogy mi a teendő akkor, ha például a szabadság megkezdése előtt a főnök közli, hogy mégsem mehet el, vagy ha a szabadság kellős közepén telefon érkezik a főnöktől, aki kéri, hogy menjen vissza dolgozni.

Mindenekelőtt tudnia kell, hogy a munkáltatója évente csupán 7 munkanap szabadságot (legfeljebb két részletben) köteles az Ön, mint munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó szabadságának kiadása felett a munkáltatója rendelkezik néhány törvényi megkötéssel.

Mivel a szabadság célja a munkavállaló regenerációja, ezért a szabadságot a munkáltatója – eltérő megállapodásuk hiányban - úgy köteles kiadni, hogy Ön naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A szabadság kiadásának időpontját Önnel, mint munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell. A szabadság kiadásáról – az együttműködés elve alapján- a munkáltatója köteles Önt meghallgatni, azonban véleménye nem kötelező számára. A gyakorlatban a munkáltatók általában rugalmasak a szabadságok kiadása terén és a legtöbb alkalommal a munkavállaló véleményét figyelembe véve adják ki a szabadságokat.

Már biztosan sokan jó előre megtervezték az idei nyári szabadságukat, kiválasztották a nyaralás úti célját, lefoglalták a szállást és a repülőjegyet. Képzelje el azt a roppant bosszantó szituációt, hogy már bepakolt a bőröndbe, a zsebében ott lapul az útikönyv, de a szabadság megkezdése előtt a főnöke bejelenti, hogy mégsem mehet az adott időpontban szabadságra, mert beesett egy fontos új megrendelés. Vagy ami még ennél is bosszantóbb, hogy álmai nyaralása közben a vízparton egy rozéfröccsöt szürcsölgetve, vagy a hegycsúcson éppen megpihenve megcsörren az a fránya telefon és a vonal másik végén lévő főnöke megszólal, hogy menjen vissza a munkahelyre, mert halaszthatatlan munka van, amit csak Ön tud megcsinálni.

strand.jpg

(fotók forrása: ingyen-hatterkep.hu)

Na de egyáltalán joga van-e főnökének módosítani a szabadsága időpontját, vagy visszahívni Önt a megkezdett szabadságáról?

A válasz: igen.

Ebben az esetben Ön, mint munkavállaló, mielőtt bármi olyat mondana, amit később megbánna, természetesen elszámol magában tízig, majd megkérdezi a főnökét, hogy pontosan milyen oka van arra, hogy a már kiadott szabadság időpontját módosítsa, vagy arra kéri, hogy a már megkezdett szabadságát megszakítsa.

A törvény szerint ugyanis munkáltatója kizárólag kivételesen fontos gazdasági érdekből vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő okból módosíthatja a már kiadott szabadsága időpontját vagy hívhatja vissza Önt szabadságáról, de ezen intézkedésével összefüggésben felmerült kárát és költségeit köteles megtéríteni Önnek.

A károk és költségek megtérítése azt jelenti, hogy a munkáltató köteles megfizetni Önnek például az előre lefoglalt nyaralás lemondásából eredő minden kárát, a már kifizetett szállás fel nem használásának költségeit, a hazautazással járó többletköltségeit stb.

Fontos tudnia, hogy visszahívása esetén nem számít bele a szabadságba a nyaralás helyéről a munkahelyre történő utazás valamint a nyaralás helyére való visszautazás időtartama, és természetesen nem számít bele a munkával töltött idő sem.

A munkáltatója minden esetben köteles megindokolni, hogy miért módosítja a szabadsága időpontját vagy, miért hívja önt vissza nyaralásából. Az, hogy mi számít kivételesen fontos gazdasági érdeknek vagy a munkáltató működését közvetlenül és súlyosan veszélyeztető oknak, az az egyes munkáltatók és a konkrét eset függvénye. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha egy munkahelyen általában jellemző egy megadott időszakban az úgynevezett csúcsidőszak vagy a megrendelések megnövekedése, akkor erre a munkáltató, mint súlyos okra nem hivatkozhat, mivel ez előre látható és előre tervezhető.

Ha tehát Ön például egy klímaberendezéseket forgalmazó cégnél eladó, akkor nem számít súlyos oknak az, hogy júliusban megnövekedett a vásárlók és a megrendelések száma, hiszen nyilvánvalóan az adott munkahelyen ez csúcsidőszaknak számít, így ezen okra hivatkozva nem hívhatja Önt vissza munkáltatója a szabadságáról és nem módosíthatja a szabadsága időpontját. De ha például az Ön nyaralása közben helyettesét baleset éri, és az adott munkát más nem tudja elvégezni és ez a munkáltatója működését súlyosan és közvetlenül érinti, akkor munkáltatója jogosan hívhatja Önt vissza.

Természetesen mivel minden eset egyedi, ezért érdemes egyezkedni a főnökével arról, hogy hogyan lehet a lehető legjobban megoldani az adott problémát.

Kívánom, hogy munkáltatójának ne kelljen élnie a fenti jogaival és ön zavartalanul élvezhesse a megérdemelt pihenését!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drkaracsonyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1007539318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása