Jogos?

Jogos?

Diákmunkát – okosan

Tévhitek és a valóság a diákmunkával kapcsolatban

2015. július 29. - drkaracsonyi

Egyre több diák vállal munkát annak érdekében, hogy egy-egy fesztiválbérlet, koncertjegy árát előteremtse, vagy a tandíját, albérletét finanszírozza. Ahhoz azonban, hogy a munkaerőpiacon a diákok is magabiztosan mozogjanak és helyzetükkel a munkáltatók ne éljenek vissza, nem árt, ha tisztában vannak az őket megillető jogokkal. De nézzük a témával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.

diakmunka1.jpg

(kép forrása: http://ingyen-hatterkep.hu)

Ki lehet munkavállaló?

Ma Magyarországon munkavállaló az lehet, aki a 16. életévét betöltötte, illetve az iskolai szünet alatt az, aki a 15. életévét betöltötte és nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat. A fiatal munkavállaló (18 év alatti) munkavégzéséhez a törvényes képviselője (szülő, gyám) hozzájárulása szükséges.

Tanulmányait szüneteltető hallgató vállalhat-e diákmunkát?

Egy 2015 nyár elején megszavazott törvényi módosítás nagyon fontos újítást hozott a diákok életében. Eszerint már a „passzív” főiskolai és egyetemei hallgatók is vállalhatnak munkát az iskolaszövetkezetek tagjaként.

Kell-e írásbeli munkaszerződést kötni, be kell-e jelenteni a diákot a NAV-hoz?

Számos esetben előfordul, hogy a munkáltatók nem kötnek írásbeli munkaszerződést a diákmunkát vállalókkal vagy nem jelentik be őket a hatóságokhoz. Munkaszerződés és bejelentés hiányában azonban nincs arra garancia, hogy a munkát végző diák a hónap végén megkapja az őt megillető munkabért.

A szomorú gyakorlattal ellentétben azonban a törvény alapján kötelező a munkaszerződés írásba foglalása és a munkavállalók bejelentése az illetékes hatóságokhoz. A munkaszerződésben a személyes adatokon kívül mindenképpen rögzítsük a munkáltató adatait, a munkakört, az elvégzendő munkát és a munkabér pontos összegét.

A diákokra is vonatkozik a „minimálbér”?

Természetesen a diákmunkát vállalók részére is kötelező legalább a „minimálbér” – vagy időarányos része – megfizetése munkájuk ellentételezéseként.

Jár-e szabadság a diáknak?

A gyakori tévhitek közé tartozik, hogy a munkát végző diákok számár nem jár szabadság. A törvény értelmében azonban a szabadság minden munkavállalónak jár, sőt a fiatal munkavállalót az alapszabadságon kívül még pótszabadság is megilleti.

A 18. év alatti munkavállaló más bánásmódban részesül?

A fiatal munkavállalókra a törvény kedvezőbb szabályokat határoz meg. Például

  • számukra éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el,
  • napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet,
  • munkaközi szünetük hossza magasabb, mint a felnőtteké (30 illetve 45 perc)
  • napi pihenőidejük (azaz a két munkával töltött nap közti időintervallum) legalább 12 óra kell, hogy legyen,
  • részükre évenként 5 munkanap pótszabadság jár.

 

Tapasztalatok szerint az iskolaszövetkezeteken keresztül történő munkavállalás sokkal biztonságosabb a diák munkavállalók számára. Ekkor az adott diák a diákszövetkezettel létesít munkaviszonyt írásbeli szerződés alapján, így munkabérét is a diákszövetkezet fizeti meg részére.

Természetesen a diákoknak is van 16 %-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségük, mellyel kapcsolatos teendőket iskolaszövetkezeti foglalkoztatás esetén a szövetkezet elvégez a diák helyett, és az adó összegét a szövetkezet utalja a NAV részére. A személyi jövedelemadó bevallást a diáknak is ki kell töltenie, melyben a szövetkezet általában segítséget nyújt.

Abban az esetben, ha egy diák nem iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, akkor a diákra hárul az a feladat, hogy az adó megfizetéséről és az SZJA bevallás kitöltéséről gondoskodjon.

A diákmunkák piacán jelentős vonzóerőt jelentenek a multik, hiszen ezen cégek rugalmas munkaidőt és képzéseket nyújtanak a diákoknak, sőt sok esetben a munkavállaló kiemelkedő tanulmányi eredménye esetére ösztöndíjprogramot is biztosítanak.

Amennyiben tehát a diákok a fentieket szem előtt tartva vállalnak munkát, úgy elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek. A munkakereséshez mindenkinek sok sikert kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drkaracsonyi.blog.hu/api/trackback/id/tr467664338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása