Jogos?

Jogos?

Átalány, átalány te csodás!

Avagy minden, amit a 40 euró összegű behajtási költségátalányról tudni akart.

2015. május 05. - drkaracsonyi

Vállalkozása van és üzleti partnere nem fizet Önnek határidőre? Tudta Ön, hogy ebben az esetben a tőkén és késedelmi kamaton felül az adósa 40 eurónak megfelelő forintösszegű behajtási költségátalányt is köteles Önnek megfizetni? Ha erről még nem hallott, vagy már hallott, de a pontos szabályokkal nincs tisztában, akkor feltétlenül olvassa el az alábbi cikket.

A törvény 2013. július 1. napja óta kötelező jelleggel előírja, hogy vállalkozások közti szerződések esetén a késedelembe eső fél a késedelmi kamaton túl köteles megfizetni a jogosultnak a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezésére 40 eurónak megfelelő forintösszeget.

Mielőtt jobban belemélyednénk a témába, először is nézzük meg, hogy mi is az a késedelembe esés, azaz mikortól követelheti Ön a behajtási költségátalányt és a késedelmi kamatot.

A szerződés megkötésekor (legyen az szóbeli vagy írásbeli szerződés) a felek jó esetben meghatározzák, hogy meddig kell a kötelezettnek fizetnie, azaz mi az a legkésőbbi időpont, amikor a kötelezett még jogkövetkezmények nélkül teljesíthet. A kiállított számlán ez a konkrét időpont lesz a fizetési határidő.

Amennyiben a felek a fizetési határidőben valamilyen okból nem állapodnak meg, akkor a törvény szerint a kötelezett a jogosult felszólításától vagy a számla kézhezvételétől számított 30 naptári napon belül köteles teljesíteni.

Tehát ha a fizetési határidő pl. 2015. március 31. napja, akkor a számla kötelezettje ezen a napon még jogkövetkezmények nélkül teljesíthet, de 2015. április 1. napjától már köteles megfizetni a késedelmi kamatot, valamint azt a bizonyos 40 eurónak megfelelő forintösszeget.

Na de hány forint is a 40 euró?

Az euró árfolyamának ingadozásai miatt nem mindegy, hogy melyik napon érvényes árfolyamot veszünk alapul. A törvény úgy fogalmaz, hogy „a Magyar Nemzeti Bank késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama alapján meghatározott” összeg. A fenti példánkból kiindulva az MNB honlapján közzétett 2015. április 1. napi árfolyamot kell tehát alapul venni. Akkor se ijedjünk meg, ha az adott napra nincs közzétéve EUR árfolyam, előfordulhat ugyanis, hogy a késedelembe esés kezdő napja hétvégére vagy ünnepnapra esett, ezért nem került megállapításra az árfolyam. Ebben az esetben a következő munkanapon érvényes euró középárfolyam az irányadó.

Külön kihangsúlyozandó, hogy a törvény szerint a késedelembe eséstől automatikusan jár a jogosultnak a behajtási költségátalány, tehát annak megfizetésére nem kell külön felszólítani a kötelezettet. Akkor is jár ez az összeg, ha a kötelezett csak egyetlen egy naptári nappal esett késedelembe, és átalány jellegből adódóan akkor is jár, ha Önnél tételesen kimutatható behajtási költség (pl. postázási költség, ügyvédi munkadíj stb.) nem keletkezett.

Tekintettel arra, hogy átalányról van szó, ezért akkor is meg kell fizetnie a kötelezettnek a 40 eurónak megfelelő forint összeget, ha a késedelmes számla ellenértéke a behajtási átalány összegénél kevesebb. Így előfordulhat az az eset, hogy a kötelezett egy 3.000 Ft összegű számla késedelmes teljesítése miatt köteles megfizetni további 12.122 Ft összeget behajtási költségátalányként valamint a késedelmi kamatokat.

Kiemelendő, hogy nem számlánként jár a 40 eurónak megfelelő összeg, hanem késedelembe esésenként. Így ha pl. a felek egy adott számla teljesítésére részletfizetésben állapodtak meg, akkor a kötelezettnek minden olyan alkalommal meg kell fizetnie a 40 eurónak megfelelő forintösszegű behajtási költségátalányt, amikor egy adott részlettel késedelembe esett.

Fontos tudni, hogy a behajtási költségátalányt a felek a szerződésben nem zárhatják ki és nem lehet azt 40 eurónál kisebb összegben megállapítani. Amennyiben a felek mégis így rendelkeznek, akkor a szerződésnek ez a pontja semmis lesz.

Számos esetben előfordul azonban, hogy a jogosult nem kívánja a behajtási költségátalányt érvényesíteni, mert pl. régóta jó üzleti kapcsolatot ápol a kötelezettel, melyet nem akar „veszélyeztetni”. Ebben az esetben Ön egyoldalúan, kifejezett nyilatkozatával dönthet úgy, hogy lemond a 40 euró összegű behajtási költségátalányról. A kifejezett nyilatkozat mindenképpen írásbeli legyen, és kerüljön benne megjelölésre a késedelemmel érintett konkrét számla is.

Akár jogosulti, akár kötelezetti oldalon merül fel Önnél a behajtási költségátalány, mindenképpen egyeztessen könyvelőjével, nehogy a jövőben kellemetlen meglepetések érjék. A NAV közzétett iránymutatása nagy segítséget jelenthet a költségátalány könyvelése során, ezért mindenképpen hívja fel rá könyvelője figyelmét.

Amennyiben a fenti témával kapcsolatban kérdése merül fel, úgy írjon nekem bizalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://drkaracsonyi.blog.hu/api/trackback/id/tr477431518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása